Reklama
 
Blog | Petr Dohnal

Jak Václav Klaus ml. neunesl Trumpovu porážku

Během divoké volební noci amerických prezidentských voleb získal po počátečních úspěších Donalda Trumpa nejeden jeho podporovatel pocit, že obhajoba úřadu je v kapse. Jenže slavení bylo předčasné. Došlo přesně k tomu, na co jsme byli už od léta dlouho připravováni – výsledek bude kvůli enormnímu počtu korespondenčních hlasů znám až výrazně později.

Trumpův skalní fanoušek a zakladatel hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší tak po tuzemských krajských volbách zažil během krátké doby další volební zklamání. Následně si začal svou frustraci vybíjet na Facebooku.

Klaus junior má zajisté pravdu – sčítání hlasů je chaotické. Není divu, když si to každý z 50 států dělá po svém. Některé státy byly na masivní nával korespondenčních hlasů připraveny lépe než jiné. Někde se posčítá většina korespondenčních hlasů brzy, někde o dost později, jinde se zase čeká ještě mnoho dní, kdy mohou další obálky s hlasy přicházet. Problém však netkví v právu volit i poštou, ale právě v oné nejednotnosti systému.

Co je na tom všem, jak praví Klaus mladší, vlastně děsivé? Že se řádně sečtou všechny hlasy a tudíž nevyhraje jeho favorit? Navíc nacházet historickou paralelu mezi hlasováním poštou, Sovětským svazem a antikou vyžaduje vskutku bujnou fantazii.

Zhruba o tři hodiny později se poslanec Klaus rozohnil podruhé:

Tak za prvé – vítězem voleb se Joe Biden v té době neprohlásil. To učinil jenom ten druhý kandidát, takže příště bych za údajnou afrikanizaci Ameriky nadával zejména jemu.

Klaus mladší našel opět zajímavou souvislost – neomarxistický rozvrat společnosti probíhá tím, že se podstatná část voličů v době pandemie rozhodne volit z bezpečí domova. Neomarxismus jak vyšitý!

Bidenova otočka ve Wisconsinu a Pensylvánii přece souvisela s tím, že voliči demokratů byli obezřetnější vůči koronaviru a preferovali hlasování poštou. O tom se vědělo dávno před volbami. Trump navíc vyzýval své voliče, aby šli volit osobně. A jak překvapující je fakt, že se velká města většinou sečtou později a tradičně v nich uspějí spíše demokraté?

Když se poslanec Klaus tak pohoršuje nad tím, že Trump v některých státech vedl, ale nyní už nikoliv, měl by podle stejné logiky Biden zase získat nazpět třeba takové Ohio, kde měl během volební noci náskok asi 10 %, ale následně zde prohrál. Nebo se snad sčítání hlasů má utnout v momentě, kdy zrovna vede Donald Trump? Je zkrátka fascinující, že učitel matematiky nedokáže pochopit, proč se sčítá 100 % hlasů a nezvládne rozluštit matematickou záhadu, že výsledek se v průběhu sčítání otočí, kór když podstatná část zmiňovaných států ještě nebyla sečtena.

A jakým způsobem by ony volební podvody probíhaly? Volební komise skartovávají hlasy pro Trumpa a ty pro Bidena počítají dvakrát, nebo jak si to máme představit?

Namísto laciného nálepkování, vymýšlení nesmyslných souvislostí a strašení volebními podvody by se předseda hnutí Trikolóra mohl naučit v životě prohrávat. Alespoň do příštích sněmovních voleb.

Reklama